Fumatul pe durata alaptatului este un lucru permis de medici, cu conditia sa se fumeze doar cateva fire pe zi. Prea mult fumat deterioreaza calitatea laptelui si are consecinte asupra sanatatii bebelusului. Drept urmare, daca nu te poti lasa de fumat in timp ce alaptezi, iata care sunt precautiile de luat pentru a pastra sanatatea bebelusului tau.
Pot alapta daca fumez?
Ai decis sa alaptezi bebelusul insa, din cand in cand, mai fumezi? Nu te culpabiliza, alaptatul si fumatul nu sunt complet incompatibile. In realitate, nu a fost inca demonstrat niciun real pericol al fumatului in timpul alaptatului, atata timp cat fumatul este moderat. Calitatile nutritionale ale laptelui isi vor face treaba in continuare, ii vor permite bebelusului sa creasca si sa se protejeze de un numar mare de infectii.
Nicotina trece in laptele matern?
Mai multe studii au demonstrat faptul ca prezenta nicotinei in lapte, in doze mai mari sau mai mici, poate avea o influenta asupra calitatii laptelui. Fumatul diminueaza nivelul de prolactina (hormonul care declanseaza productia de lapte). Mamicile care fumeaza se trezesc rapid fara lapte. Nicotina perturba in egala masura reflexul de eliberare sau de ejectare a laptelui, ceea ce inseamna ca laptele curge mai lent. Consecinta: bebelusul suge cu mai mare dificultate, se hraneste mai putin si ia mai putin in greutate.
Care sunt consecintele fumatului in timpul alaptarii pentru bebelus?
In timpul alaptatului, este un lucru sigur, bebelusul ingereaza nicotina. Aceasta din urma este absorbita de catre organism si ajunge in lapte. Concentratia sa depinde de numarul de tigari fumate, de modalitatea in care mamica fumeaza (cu sau fara inhalare) si de timpul scurs intre ultima tigara si alaptat. Cel mai bine este sa astepti doua ore dupa ce ai fumat pentru a hrani bebelusul. Daca nu esti o fumatoare inraita, adica iti ajung cinci tigari pe zi, bebelusul nu va fi mai agitat. In schimb, daca esti o mare consumatoare de nicotina, pot aparea unele semne de intoxicatie.
Cat timp dupa ce am fumat putem alapta?
Sunt necesare aproximativ opt ore pentru ca orice urma de nicotina sa dispara din sange. Daca nu poti sa te lasi de fumat, cel mai bine este sa fumezi imediat dup ace ai alaptat. Fumul de tigara pezent in aerul Ambiental este mai nociv pentru bebelus decat nicotina pe care o absoarbe din laptele matern. Fumatul pasiv creste riscul aparitiei bolilor ORL si chiar exista riscul mortii subite a sugarului. Nu fuma niciodata in interior si aeristeste in mod regulat casa.