Stresul nu este un lucru ce afecteaza doar adultii. Copiii pot sa treaca si ei prin asta. Si uneori, pot sa sufere din aceasta cauza destul de intens. Iata deci cinci intrebari pentru a evalua factorii si simptomele anixetatii la copil, dar si anumite piste pentru a-l ajuta.
Ritmul tau familial are sens?
Aveti nevoie de timp sa analizati felul in care se deruleaza zilele si sa observati ce ritm trebuie sa impui sau daca ritmul pe care il aveti este unul adecvat. Sunteti in mod constant presati si impartiti intre mai multe activitati? Un copil poate sa fie anxios si din cauza unui cotidian care este mult prea plin.
- Incercati deci sa aveti un orar cat mai lejer.
- Aveti nevoie si de pauze pentru a respira putin.
Copilul simte prea multa presiune? Poate ca ai un copil mult prea perfectionist care poate trai in mod mai dificil esecurile. Este posibil sa vrea sa fie cat mai performant pentru ca simte ca acest lucru este important pentru voi ca parinti. Si iata ca intra intr-o spirala unde productivitatea inlocuieste placerea.
Un copil va trebui deci felicitat pentru eforturile sale si nu pentru rezultatele obtinute. Din esecuri poate sa invete unele lucruri bune. De asemenea, mai trebuie sa coborati si asteptarile pe care le aveti in ceea ce il priveste si incercati sa il ascultati mai mult.
Cum doarme copilul?
Anumite manifestatii ale anxietatii se traduc printr-o tendinta de a adormi cat mai tarziu seara, intr-o dificultate de a adormi tarziu seara si de a se trezi greu dimineata. Copilasul are deci nevoie de o rutina linistita, sa se plimbe inainte de somn si sa nu se uite la televizor sau la telefon inainte de a se pune la odihna.
Copilul s-a schimbat?
Nu mai vrea sa mearga in parc desi adora asta? Nu vrea sa mearga la gradinita sau la scoala, chiar daca era extrem de motivat? Pierderea interesului pentru activitatile sale preferate sau pentru pasiunile sale ar trebui sa te ingrijoreze.
Copilul va reusi sa se exprime?
Un copil este cel mai adesea o adevarata bomba de emotii. Uneori nu stie ce i se intampla si nu stie cum sa reactioneze. Interiorizand tot ceea ce traieste si negasind cum sa exprime asta, nu reuseste sa renunte la anxietatea sa.
Trebuie deci sa ii explicati ca exista mai multe tipuri de emotii si ca stresul este normal si ca putem scapa de el.