Apa este un mediu propice pentru dezvoltarea și înmulțirea microorganismelor periculoase, motiv pentru care înainte de a fi utilizată pentru consum, este supusă unor serii de tratamente și teste în așa fel încât să se obțină un nivel cât mai înalt de calitate pentru a preveni riscul de îmbolnăvire. Utilizarea soluțiilor chimice de dezinfectare și purificare reprezintă una dintre cele mai folosite metode, însă au dezavantajul faptului că modifică proprietățile apei și îi afectează gustul și mirosul. O variantă mult mai eficientă și sigură o reprezintă folosirea unor sterilizatoare UV pentru apa care elimină până la 99,99% dintre microorganismele existente, fără riscuri asociate.
Provocările comune întâmpinate în menținerea calității apei
Menținerea calității apei în stațiile mari de colectare și alimentare pentru uz casnic și industrial este o adevărată provocare din cauza tuturor factorilor de risc care amenință siguranța consumatorilor. Sursele de apă naturală sunt expuse în mod constant poluării fizice, chimice și biologice, ceea ce impune efectuarea unor etape riguroase de purificare, dezinfectare și filtrare, pentru a elimina orice fel de pericol pentru sănătate.
Drept urmare, traseul pe care îl parcurge apa din momentul colectării și până ce ajunge la robinet este unul îndelung și anevoios, prin sisteme complexe care vizează nevoi specifice. Mai exact, este necesară testarea sursei de procurare, pentru a se verifica siguranța de consum, pentru că anumite râuri pot conține o cantitate prea mare de substanțe periculoase pentru ca apa să mai poată fi prelucrată. Ulterior, se adoptă soluții de dezinfectare, cum ar fi clorinarea, ozonizarea sau sterilizarea UV, cea din urmă fiind cea mai eficientă și sigură, iar în final se filtrează atent pentru a îndepărta toate particulele nedorite din apă.
Avantajele utilizării sterilizatoarelor UV pentru eliminarea bacteriilor din apă
Sterilizarea UV a apei este de mulți ani una dintre cele mai folosite și eficiente metode de combatere a microorganismelor periculoase, având o rată de succes de 99,99% împotriva acestora. Avantajele nu se opresc însă aici, dat fiind faptul că montarea unor lămpi UV în sistemele de epurare înlocuiește nevoia de a mai utiliza substanțe chimice, precum clorul, ceea ce înseamnă că este o variantă mult mai benefică pentru mediu. În plus, radiațiile UV nu acționează asupra compoziției moleculare a apei, ceea ce înseamnă că gustul și mirosul rămân neschimbate, iar concentrația de nutrienți intactă, comparativ cu alte metode care o curăță și de substanțele benefice.
Recomandarea SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS
Există o varietate de sterilizatoare UV care pot fi utilizate pentru sterilizarea conformă a apei potabile, una dintre recomandările specialiștilor SPECTRA PROFESSIONAL UV SOLUTIONS fiind PureLine D EO H sterilizator UV, marca Nuvonic (Hanovia). Ceea ce diferențiază acest dispozitiv de modele similare este faptul că se poate personalizat în funcție de aplicația și nevoile de utilizare, putând dezinfecta un debit de apă de maxim 340 m3/h dintr-un singur val de radiații.
Este dotat cu o lampă UV de presiune medie, dar cu putere mare de acțiune și un senzor UV pentru a măsura intensitatea luminii ultraviolete și a o adapta în funcție de cerințe specifice. Este realizat conform standardelor ISO și funcționează respectând cerințe de dezinfecție sigură și ecologică conform direcțiilor europene și DVGW. Cu alte cuvinte, poate fi utilizat atât în scopuri casnice, cât și industriale, pentru a îndepărta factorii de risc din apa potabilă în condiții sigure, făcând-o potrivită pentru consum.
Utilizarea sistemelor UV de sterilizare a apei poate fi o măsură adoptată atât la nivel de rețea locală, cât și individual, în locuințe rezidențiale, în așa fel încât să se realizeze dezinfectarea corectă a acesteia pentru a fi sigură de consum, fără a fi implicate costuri mari de montare, folosire și întreținere.