Eficienta, in special cea energetica, este principala caracteristica a lumii moderne. Incalzirea globala si faptul ca omenirea, conform unor studii, isi consuma resursele naturale intr-un mod extrem de rapid, printre altele, dau eficientei un nou inteles. In cazul Romaniei si multor alte tari europene, acest inteles este unul obligatoriu, din mai multe puncte de vedere.
Unul dintre acestea este legea 121 din 2014, lege care este baza obligativitatii auditurilor si bilanturilor energetice – in special pentru companiile mari. In cele ce urmeaza, vei afla atat care sunt efectele acestor audituri energetice obligatorii, cat si la cine sa apelezi pentru un audit de calitate.
Ce presupune legea 121 din 2014?
Conform acestei legi, toti operatorii economici care, intr-un an, consuma peste 1000 tone echivalent petrol de energie au obligatia de a apela la o firma specializata in vederea realizarii unui audit energetic. Scopul final al acestui audit este de a eficientiza procesele firmei respective si a scadea cantitatea de energie consumata.
Trebuie mentionat faptul ca un astfel de audit trebuie realizat o data la patru ani. Dupa realizarea primului audit, firma va trebui sa propuna un plan de eficientizare a consumului electric si sa desemneze un manager energetic care va raporta consumul de energie al firmei.
Care sunt efectele auditurilor energetice obligatorii?
Din moment ce legea 121 din 2014 vine cu aceste audituri obligatorii, este de la sine inteles de ce majoritatea companiilor considera legea ca fiind in defavoarea lor. Evident, acest lucru nu este deloc adevarat.
Desi aplicarea prevederilor legii reprezinta niste costuri aditionale aduse companiei, nu uita de faptul ca aceasta lege are rol de eficientizare – nu pentru stat, ci pentru companie in sine. Asadar, pe termen lung, companiile vor beneficia de pe urma acestei legi.
- Realizarea unui audit energetic implica evaluarea nivelului de consum al companiei tale. Principalele urmari ale acestei evaluari sunt retehnologizarea sistemelor, reabilitarea termica a cladirilor aferente companiei tale, modificari aduse procesului de productie si nu numai si eventuale costuri legate de instruirea angajatilor privind eficienta energetica;
- Refuzarea realizarii unui astfel de audit implica, la randul sau, costuri – acestea, de cele mai multe ori, pot fi mai mari decat costurile implementarii masurilor de eficientizare. De exemplu, conform prevederilor din legea 121 din 2014, companiile care nu realizeaza audituri energetice si nu scad nivelul de energie consumat vor fi supuse unor taxe mai mari. Mai mult, activitatea unei companii poate fi intrerupta daca eficientizarea nu este luata in serios. Printre altele, companiilor li se poate lua dreptul de a interactiona cu piata licitatiilor ori de a pastra anumite contracte.
Dupa cum poti vedea, legea 121 din 2014 nu este o recomandare. Companiile care vor sa functioneze in mod normal in continuare trebuie sa respecte prevederile acesteia – pe scurt, trebuie sa realizeze un audit energetic cat mai curand.
Cum beneficiezi de un audit energetic industrial conform standardelor in vigoare?
Unul dintre costurile suportate de firma ce vrea sa isi asigure eficienta este costul auditului energetic in sine. Asadar, este evident de ce acest audit trebuie sa fie realizat corespunzator – deci sa fie oferit de o firma de renume.
Firma la care poti apela cu incredere atunci cand vine vorba de audituri energetice industriale este Elsaco – cu peste 20 de ani de activitate in domeniu, acestia se vor asigura ca firma ta beneficiaza de un audit conform celor mai riguroase standarde moderne!