Mancarea excesiva poate dauna sanatatii noastre in mai multe moduri. Poate provoca modificari ale compozitiei generale a corpului.
Specialistii in Endocrinologie si Metabolism spun ca mancarea excesiva ocazional nu provoaca niciun efect secundar, dar daca se face in mod regulat, va poate afecta greutatea, concentratia de grasime si nivelul zaharului din sange.
Iata 5 efecte secundare ale supraalimentarii in mod regulat:
Acumularea excesiva de grasime
Supraalimentarea frecvent va poate incetini digestia, ceea ce la randul sau ar duce la depozitarea alimentelor in stomac pentru o perioada mai lunga de timp, favorizand depozitarea suplimentara a grasimilor in organism. Obtinerea mai multor substante nutritive decat ceea ce aveti nevoie poate duce, de asemenea, la cresterea in greutate si obezitate.
Poate duce la diabet
Supraalimentarea poate duce la supraponderalitate, ceea ce creste riscul de diabet de tip 2. Mancarea excesiva cronica opreste celulele sanguine pentru a transforma glucoza din sange in energie si ingreuneaza controlul nivelului de zahar din sange, crescand riscul de diabet.
Perturba somnul
Supraalimentarea poate duce la letargie si poate afecta tiparul de somn al cuiva. A manca prea mult poate provoca, de asemenea, disconfort la nivelul stomacului si va poate ingreuna somnul.
Creste riscul de sanatate cardiovasculara
Consumul excesiv poate creste sansele de boli de inima. Mancarea excesiva poate elibera hormonul stresului, care la randul sau mareste ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Persoanele care au deja boli de inima isi cresc riscul de infarct creste de 4 ori, daca mananca in mod frecvent.
Poate afecta functia creierului
Prea multe calorii pot provoca pierderi de memorie si pot scadea facultatile mentale. Supraalimentarea poate perturba productia de uroguanylin, un hormon care ajuta la transmiterea semnalelor de plenitudine catre creier.
Sfaturi pentru a preveni supraalimentarea
– Acordati atentie mancarii in timp ce mancati. Multi oameni tind sa manance in exces, deoarece sunt atenti la altceva in timp ce mananca.
– Mananca incet si mesteca-ti alimentele corect pentru o digestie mai buna.
– Consumati alimente bogate in fibre, deoarece va mentine mai plin pentru mai mult timp.
– Includeti o dieta bogata in proteine pentru a reduce nivelul foametei de hormon reglant al foamei grelina.