Ai știut că virușii și bacteriile ne pot afecta cel mai adesea în spații închise, acasă ori la lucru? Nu prin aerul ce intră în clădiri, ci prin aerul stătut. De aceea, eliminarea aerului existent și introducerea aerului proaspăt într-o clădire este esențială în combaterea răspândirii microbilor de orice fel.
Vrei să elimini posibilitatea de contaminare aerienă, datorită naturii aeriene a virușilor ori bacteriilor, acasă sau la firmă? Poți minimiza riscul de răspândire a acestora prin câțiva pași:
- Introduceți cât de mult aer curat în interior, atât cât este rezonabil și confortabil.
- Evitați recircularea aerului interior existent și transferul de aer dintr-o cameră sau zonă în alta (decât dacă nu există o altă modalitate de ventilare a unei zone slab aerisite). Transferul de aer dintr-o cameră în alta ar trebui evitat din cauza riscului de răspândire a particulelor de virus în alte spații ocupate.
- Respectați toate normele de siguranță și sănătate recomandate de autorități.
Să cunoaștem toți contaminanții din aerul interior
Sursele și nivelurile acceptate de astfel de contaminanți sunt cunoscute – în casele tipice, inclusiv cele din România, acestea ar putea include:
- CO2 provenit din respirația ocupanților, gătitul cu gaz și centralele cu gaz;
- particule precum PM10 și PM2.5 rezultate în urma gătitului;
- compuși organici volatili (COV) din produse sintetice precum covoare și podele laminate, produse de curățat sau chiar produse cosmetice.
Ventilația mecanică este un aliat puternic în lupta și limitarea răspândirii particulelor de viruși, deoarece furnizează aer proaspăt din exterior, direct într-o clădire. Aceasta ajută, de asemenea, la diluarea contaminanților de orice fel prin eliminarea aerului învechit, reducând riscul expunerii.
Pentru a ajuta la îndepărtarea poluanților/microbilor din mediul clădirii și de pe suprafețe, furnizați cât mai mult aer posibil, ținând cont de confortul termic și de consumul de energie.
Completați ventilația mecanică (dacă aceasta este insuficientă) cu ajutorul ferestrelor deschise pentru a crește nivelul de ventilație.
Umiditatea relativă trebuie menținută peste 40% și sub 60%, obținându-se cel mai mic risc posibil de transmitere a virușilor. Răspunsul imun uman este cel mai eficient la acest nivel de umiditate.
Pentru a îmbunătăți acest sistem, investiți în soluțiile moderne integrate de ventilare și răcire. Acestea pot recupera căldură (în lunile reci) și pot păstra răcoarea în interior, vara (chiar fără folosirea aerului condiționat).
Cu un sistem de ventilație performant, administrezi complet fluxul de aer din casa ta și te bucuri de avantaje precum:
- Montaj facil, atât în case noi cât și în case vechi
- Recuperarea a 92% din căldura din aerul evacuat
- Integrare pentru casele pasive
- Control simplu, prin telefonul mobil, chiar de la distanță