Povestile si viata Tezaurelor Umane Vii! La un click distanta!

Programul TEZAURE UMANE VII, lansat în urmă cu 10 ani și la care o contribuție majoră a avut-o prof Ilie Moise de la Institutul de științe Socio-Umane al Academieie Române din Sibiu (cel care de altfel a pus și „piatra d etemelie a celebrei Olimpiade de Meșeteșuguri Artistice Tradiționale care are deja o istorie de mai bine de un sfert de secol!), are în sfârșit o pagină web dedicată celor care au primit acest titlu. Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a realizat acest proiect pentru protejarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

„La zece ani de când se derulează acest program, am luat inițiativa de a digitaliza proiectul, pentru a fi accesibil tuturor celor care folosesc platforme online. Pe website-ul Ministerului Culturii veți afla informații despre acești oameni valoroși care păstrează și transmit, prin munca lor, tradițiile și valorile naționale. Dacă nu am fi generat și partea digitală a proiectului, am fi avut ca și până acum doar o lista de nume. Acum, aceste nume capătă un chip și o poveste de viață. Din păcate, din cele 62 de persoane care au primit această distincție, 14 au plecat dintre noi. Veți regăsi însă și poveștile lor pe website, un semn de prețuire din partea noastră”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Prin digitalizarea acestui amplu proiect ce pune în lumină mari ROMÂNI ce țin vii meșteșugurile moștenite din vremuri imemoriale, s-au încărcat pe pagina web a Ministerului Culturii fișele acestor tezaure umane ale patrimoniului nostru imaterial. Sunt menționate aici descrierea meșteșugului, a îndeletnicirii, practicii sau a altei activități derulate, de la cine au învățat, precum și motivația de a lucra și de a transmite mai departe munca lor. Toate aceste date pot fi accesate aici: http://www.cultura.ro/tezaure-umane-vii

Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt păstrători și transmițători ai valorilor tradiționale. Talentul și efortul lor ne asigură continuitatea elementelor autentice de patrimoniu imaterial.

foto: ziare.com; Facebook