“Nu luăm decizii în defavoarea noastră – în general, dacă avem un comportament nociv o facem pentru că nu suntem conștienți de implicații. Știați că în majoritatea țărilor cu venituri mici și medii, prevalența bolilor bucale continuă să crească odată cu creșterea urbanizării și schimbările condițiilor de viață?
Acest lucru se datorează în primul rând expunerii inadecvate la fluor (în alimentarea cu apă și produse de igienă orală, cum ar fi pastă de dinți), disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor cu conținut ridicat de zahăr și accesul redus la serviciile de îngrijire orală în comunitate.
Comercializarea alimentelor și băuturilor bogate în zahăr, precum și a tutunului și a alcoolului, au condus la un consum în creștere de produse care contribuie la afecțiunile de sănătate orală și la alte boli netransmisibile.
Toate acestea se întâmplă din cauza accesului redus la informații. De aceea, îmi rog pacienții să caute informații pertinente, să verifice sursele și să aibă, în general, grijă la modul în care se raportează la ei și la corpul lor.” – ne spune dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog, la o clinică stomatologică sector 5.
Am discutat cu dânsa despre importanța îngrijirii orale și, în special, despre cum (și dacă) putem avea grijă de dinții noștri în mod natural. Iată ce am aflat.
- O gură și un zâmbet sănătos nu reprezintă doar primul lucru pe care îl observă cineva la tine, ci sunt și un indicator al vârstei și al bunăstării. Decolorarea dinților, uzura smalțului și cariile pot fi prevenite și pot fi ținute la distanță printr-o dietă sănătoasă, nutrienți specifici și câteva practici pe care le poți include cu ușurință în rutina zilnică.
- Există o serie de factori care pot contribui la sănătatea orală precară și la apariția și dezvoltarea cariilor. Caria dentară este adesea legată de dietă, fiind cauzată de bacteriile din gură care produc aciditate, acesta din urmă afectând treptat dinții.
- Evită zahărul rafinat. Prin eliminarea zahărului din dietă, reduci drastic “aprovizionarea” pentru bacteriile din cavitatea orală. Zahărul rafinat se găsește în acadele, băuturi răcoritoare, băuturi energizante, sucuri concentrate, produse de patiserie, iaurturi îndulcite, sosuri pentru salate, condimente și o serie de alte alimente procesate. Cea mai bună modalitate de a evita zahărul rafinat este să consumi alimente naturale precum fructele, legumele, cerealele, nucile, semințele, proteinele animale și grăsimile sănătoase.
- Ai grijă câtă cafea bei. Cafeaua este foarte acidă și, în exces, orice aliment acid poate provoca eroziunea smalțului dinților, rezultând dinți subțiri și fragili. În plus, un exces de cafea poate duce pătarea dinților. Ai putea să înlocuiești cea de-a două ceașcă de cafea cu un ceai de plante, ghimbir condimentat și latte cu turmeric sau un matcha.
- Ai grijă cât alcool bei. Alcoolul este acid și conține adesea cantități mari de zahăr, ambele ducând la carii dentare. Similar cafelei, excesul de alcool poate provoca și pătarea dinților.
- Renunta, dacă poți, la fumat. Persoanele care fumează au un risc mai mare de a dezvolta boli ale gingiilor, cancer oral, carii dentare, în comparație cu nefumătorii. În plus, fumatul epuizează sistemul imunitar, reducând capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor din gură și organism și ducând la îmbătrânirea prematură.
- Citricele sunt acide, deci, îți pot cauza neplăceri dentare. Citricele sunt pline de vitamine și antioxidanți; cu toate acestea, sunt foarte acide, ceea ce poate eroda smalțul dinților, făcând dinții mai vulnerabili la carii. După ce le consumi, e indicat să bei apă dacă nu te poți peria.
- Bea apă. Apa ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor de pe dinți și gingii, diluează acidul nociv, cauzat de bacteriile din gură, și facilitează producția de salivă, toate acestea menținând dinții puternici prin “alimentarea” lor cu minerale benefice. Femeile ar trebui să bea aproximativ 2,7 litri de apă pe zi, în timp ce bărbații, 3,7 litri.
Pe lângă periajul și folosirea aței dentare în mod regulat pentru a îndepărta placa bacteriană și acumularea de alimente de pe dinți, mănâncă alimente bogate în nutrienți. Așa cum părul, pielea și unghiile au nevoie de vitamine și minerale pentru a funcționa corect și pentru a arăta bine, la fel și dinții, limba și gingiile. Asigură-te că ai în dietă următorii nutrienți:
- Calciul ajută la întărirea smalțului și la întărirea maxilarului – consumă lapte, brânză, iaurt, migdale, broccoli și somon.
- Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul în timp ce crește densitatea minerală osoasă. Corpul tău produce vitamina D atunci când este expus la soare, așa că stai la soare 15 minute pe zi. În plus, vitamina D poate fi asimilată prin consumul de pește gras, conserve de ton și ciuperci portobello.
- Potasiul îmbunătățește densitatea minerală osoasă, e prezent în banane, fasole lima, roșii și cartofi dulci.
- Fosforul, alături de calciu, crește rezistența oaselor și a dinților. Îl găsești în toate tipurile de fructe de mare, linte și semințe de dovleac.
- Vitamina K e un neutralizator natural al substanțelor care descompun oasele și ajută organismul să producă osteocalcină, o proteină care susține rezistența oaselor. Îl găsești în pătrunjel, broccoli și varză de Bruxelles.
- Vitamina C întărește gingiile și țesuturile moi. Citricele, cartofii și legumele cu frunze verzi sunt toate bogate în vitamina C.
- Vitamina A ajută la menținerea sănătoasă a mucoaselor, încurajează vindecarea și e din belșug în pește, gălbenușuri de ou, ficat și legume cu frunze verzi.
“Sigur, toate cele de mai sus nu sunt rețete prin care vei ajunge să nu mai vii niciodată la stomatolog, însă sunt modalități prin care prezervăm ceea ce e avem – oricât de multe soluții de reconstrucție avem la îndemână, nimic nu poate înlocui 100% un dinte natural din punctul de vedere al funcționalității. De aceea, militez pentru punerea unui aparat dentar la copii sau chiar la adulți, pentru tratamente endodontice de calitate, pentru profilaxii – pentru că, în general, scopul suprem al unui dentist bun este să-și învețe pacienții să aibă grijă de dinții lor naturali. Sigur, reconstruim atunci când e nevoie și o putem face, dar, de ce să nu protejăm ce avem, mai ales dacă acest aspect dacă ține de noi?” – dr. Munteanu, stomatolog.