Pe măsură ce ne amintim vremurile fericite ale copilăriei, fără îndoială ne amintim și de jucăriile favorite. Fără îndoială, toată lumea avea o jucărie de care se îngrijea în mod special când erau copii.
Nu de puține ori observăm părinți care cumpără jucării pentru copii lor ținând cont în primul rând de preferințele personale. Nu degeaba se spune că avem cu toții, permanent, o parte din copilărie cu noi pentru tot restul vieții.
Cu toate acestea, în acest proces de cumpărare a jucăriilor, este necesar să ne gândim la vârsta și personalitatea copilului, nu la ceea ce obișnuia să ne placă nouă (sau ce încă ne place).
Jocul îi ajută pe copii să se familiarizeze cu mediul, să se adapteze la acesta, să se familiarizeze cu oamenii și obiectele din jurul său. E important să ai grijă atunci când alegi o jucărie. Nu trebuie ca aceasta doar să atragă atenția copilului, ci să aibă și capacitatea de a-i sprijini abilitățile cognitive, de a-i întări gândirea și memoria. Vom vedea în continuare ce jucării sunt potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare din viața unui copil.
Jucăriile pentru un bebeluș de 2-3 luni sunt colorate și pot fi agățate peste leagăn sau pătuț. Când bebelușul este puțin mai mare, îi poți da jucăria să o țină în mână. Oferirea de jucării de diferite culori, cu sunete și aspect variate, oferă copilului șansă să descopere o lume nouă. După ce bebelușul poată să țină obiecte în mână, poți face trecerea la diverse jucării din cauciuc.
După ce bebe împlinește 7 la 8 luni, îți poți îndrepta atenția spre decorarea camerei în diverse culori. Cu toate acestea, nu este recomandat să oferi copiilor obiecte mici, ascuțite și care nu respectă toate criteriile de siguranță. În această etapă, copii sunt extrem de curioși, astfel că, pe lângă jucării, îi poți prezenta celui mic și diverse alte obiecte. Cu toate acestea, jocul se va desfășura doar sub privirea atentă a părintelui. Niciodată nu îți lăsa copilul nesupravegheat.
La vârsta de 10 până la 12 luni, poți cumpăra jucării care pot fi împinse de bebeluș – mașini mari, trenuri, mingi și alte jucării similare. Pentru „tânărul cercetător”, este foarte interesant să descopere jucării cu sunete diferite, sau diverse seturi de asamblare (case de mozaic, piramide, cuburi).
Copiilor de 1,5-2 ani sunt, într-o proporție importantă, atrași de jocuri tehnice. Micul tren care circulă pe căile ferate și mașinuțele colorate pot reprezenta surprize uimitoare.
Copiii de la 1 la 3 ani abia așteaptă să cunoască mai bine mediul înconjurător. De aceea este să introduci în jocul acestora diverse mașini, păpuși, animale de pluș cât mai diverse. Pentru a obține cât mai multe beneficii, explică celui mic care este numele fiecărui animal, unde trăiește și cum se hrănește. Construiți împreună diverse obiecte sau angajați-vă în jocuri de rol (de-a mama și de-a tata, de-a învățătoarea etc.)
La vârsta de 3 ani și peste, se schimbă paradigma. Asta deoarece poți începe să duci copilul la spectacole de păpuși. Astfel, cei mici descoperă noi eroi imaginari pe care îi pot avea ca model în viața de zi cu zi. De asemenea, este foarte util să-ți înveți copilul regulile din mijloacele de transport în comun. Evident, poți face acest lucru folosind jucăriile. Pe de altă parte, îți poți ghida copilul spre activități benefice pentru sănătate, oferindu-i accesorii precum biciclete, scutere, triciclete, corzi pentru sărituri, mingi.
Jocurile de societate, puzzle-urile, jocul de șah sunt recomandate pentru vârstele de 4-5 ani. Cu toate că suntem, în mod evident, promotori ai jucăriilor, considerăm că oferirea de cadouri complexe și complicat de manevrat nu îl va ajuta pe copil să-și dezvolte eficient abilitățile de coordonare și creativitate. În plus, dacă o jucărie nu este potrivită pentru categoria de vârstă din care face parte copilul, aceasta va fi, cel mai probabil, abandonată într-un colț al camerei.
Pentru jucării pentru toate categoriile de vârstă, vizitează magazinul online bekid.ro.