Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-photography-of-cup-of-coffee-851555/
Un nou studiu arată că potențialele beneficii pentru sănătate ale cafelei persistă, chiar dacă adaugi puțin zahăr. Oamenii care beau cafea neîndulcită au cu 16% până la 21% mai puține șanse de a muri devreme decât cei care nu o beau, pe baza datelor extrase de la peste 171.000 de participanți fără boli de inimă sau cancer cunoscute. Și chiar și cei care își beau cafeaua cu zahăr au văzut unele beneficii pentru sănătate.
Consumatorii de cafea îndulcită care consumau în medie 1,5 până la 3,5 căni pe zi au avut cu 29% până la 31% mai puține șanse de a muri pe parcursul unei perioade medii de urmărire de șapte ani decât cei care nu consumau cafea.
Cafeaua este o băutură benefică, chiar și îndulcită
În medie, chiar și atunci când cafeaua ta este puțin îndulcită, ea încă pare să fie potențial benefică și cel puțin nu dăunătoare. În medie, oamenii pun aproximativ 1 linguriță de zahăr în fiecare ceașcă de cafea.
Aceasta înseamnă aproximativ 16 calorii în plus, iar majoritatea cafelelor de specialitate conțin sute de calorii din zaharuri și grăsimi. Participanții au fost urmăriți timp de șapte ani în medie pentru a vedea dacă consumul de cafea le-a afectat riscul general de deces, precum și riscul de deces din cauza cancerului sau a bolilor de inimă. Îndulcită sau neîndulcită, cafeaua pare să reducă în mod constant riscul de deces din cauze specifice, cum ar fi cancerul sau bolile de inimă, au descoperit cercetătorii.
Poți cumpăra cafea boabe sau cafea măcinată și o poți prepara în diferite feluri, pentru a savura cea mai bună ceașcă din băutura ta preferată, în fiecare zi. Cu siguranță fiecare persoană are un mod personal de a bea cafeaua și îl preferă față de toate celelalte variante.
Însă nu este o idee rea nici să încerci diferite stiluri de preparare a cafelei. În plus, mai ales atunci când vizitezi anumite destinații și cunoști alte culturi, este bine să te interesezi și despre metodele de a pregăti cafeaua. Ai putea fi plăcut surprins. Există o mulțime de teorii despre motivul pentru care cafeaua ar putea fi bună pentru tine.
Citeste si: Cafea boabe sau macinata? Ce alegi?
Care sunt beneficiile cafelei?
Cafeaua îmbunătățește vigilența, memoria și funcția mentală. În plus, cafeaua conține și acizi clorogene, care au un efect anti-coagulare în sânge. Acest lucru ar putea preveni atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale cauzate de cheaguri. Cafeaua ar putea ajuta oamenii prin îmbunătățirea sănătății intestinale, îmbunătățirea depozitării eficiente a grăsimilor și protejarea ficatului.
Totuși, medicii rămân oarecum îngrijorați de cofeina din cafea, care poate crește ritmul cardiac și poate modifica metabolismul în alte moduri îngrijorătoare.
Există și studii care arată că dacă ești un băutor obișnuit de cafea cu cofeină, corpul tău dezvoltă într-un fel o toleranță la aceasta. Atunci când începi să bei cafea sau alte băuturi cu cofeină, s-ar putea să ai un răspuns fiziologic mai pronunțat.
În același timp, un astfel de studiu nu ar trebui să-i determine pe cei cărora nu le place cafeaua să înceapă să o bea.