Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/frosted-tree-branch-3111299/
Un suc de catina se prepara dintr-un mic fruct galben sau portocaliu: boabele de catina. Creste intr-un arbust cu acelasi nume si cu frunze spinoase. Cunoscut de milenii, acest arbust originar din Asia si Europa ofera aici unul dintre fructele cu cea mai mare concentratie de vitamine.
Multe medicamente traditionale il folosesc in intreaga lume pentru proprietatile sale de tonifiere, dar nu numai. China este, de asemenea, un mare consumator, dar catina este cultivata si in Europa si America de Nord. Astazi, boabele de catina sunt cele mai consumate sub forma de suc de fructe. Preparat cu fructe proaspete si organice, pastreaza toate virtutile fructului si aduce beneficii consumatorilor sai.
Sucul de catina, regele vitaminei C
Boabele folosite la prepararea sucului de catina contine un numar mare de nutrienti esentiali, inclusiv vitamine (A, B1, B2, C, E, F, K si P). Acest fruct este, de asemenea, renumit in lume pentru continutul sau de vitamina C, care este mult mai mare decat cel al portocalelor (360 miligrame/100 grame de fructe). Ceea ce il face unul dintre cele mai bogate fructe in vitamina C din lume, alaturi de acerola si camu camu.
Citeste si: Motivele pentru care sa consumi aronia
In plus, acest mic fruct portocaliu ofera si o multime de saruri minerale si oligoelemente foarte interesante. Printre mineralele pe care le contine se numara siliciu, fosfor, calciu, fier, mangan, azot, bor sau aluminiu. La aceasta se adauga si diferiti acizi grasi esentiali, inclusiv omega-3, omega-6, omega-7 si omega-9. Ceea ce este deosebit de rar printre numeroasele soiuri de fructe.
In plus, merita subliniata si compozitia antioxidanta uimitoare a boabelor de catina. Intr-adevar, in sucul de catina exista vitamine antioxidante (vitaminele C si E), polifenoli, carotenoide si flavonoide. Acest suc de fructe este un adevarat concentrat de nutrienti esentiali pentru organismul tau. Tot din aceasta compozitie extraordinara isi extrage sucul de catina numeroasele sale beneficii pentru sanatate.
Originea catina
Originar din zonele muntoase ale Asiei, in special din Tibet, si din Europa de Est, catina s-a raspandit de-a lungul secolelor in Alpii francezi si chiar in Italia. Arbustul pe care cresc boabele mici de catina apreciaza puternic regiunile reci ale globului. De-a lungul istoriei, catina a fost folosita in principal ca stimulent si fortifiant pentru organism.
Unde sa gasesti cel mai bun suc de catina?
In functie de mai multi factori precum locatia, durata de insorire, precipitatiile si calitatea terenului in care se cultiva catina, sucul de la acesta va fi uneori amar, chiar foarte amar sau uneori usor dulce. Este deci necesar sa se favorizeze atat un loc, cat si o calitate adecvata a solului, dar si uneori un anumit know-how si timp (cateva decenii) pentru a reusi sa faci in mod natural boabele de catina mai putin amare si sa obtii un gust perfect.
Beneficiile sucului de catina asupra organismului
- Proprietatile sucului de catina
- Puternic antioxidant
- Intareste in mod natural apararea organismului
- Creste nivelul de energie fizica si mentala
- Imbunatateste absorbtia fierului in organism
- Imbunatateste circulatia sangelui
- Promoveaza oxigenarea si reinnoirea celulara
- Un concentrat de vitamine si antioxidanti