Există mai multe categorii de baruri pe care le putem întâlni. Majoritatea restaurantelor și a localurilor au un bar, dar calitatea băuturilor servite este mediocră sau medie. În general, aici vei găsi doar băuturile uzuale. Apoi, mai există barurile de sine stătătoare, în care se consuma doar băuturi alcoolice. În aceasta situație, băuturile și cocktail-urile se prepară cu totul altfel.
În cazul în care deti un bar, probabil ai observat cât de greu este să găsești un barman care să știe cu adevărat să preparare băuturi alcoolice. Da, există puțini profesioniști în domeniu, dar mai există un aspect pe care trebuie să îl ai în vedere. Probabil nu te-ai gândit niciodată să achiziționezi echipamente bar de calitate, cu care angajatul să poată lucra corespunzător.
La prima vedere, este posibil să nu înțelegi de ce este important acest lucru. Cu toate acestea, există anumite băuturi care pot fi făcute doar folosind ustensile speciale. Mai mult, în funcție de echipamentele de bar pe care le utilizează barmanul, băuturile vor avea un gust, o textură sau o formă diferită. Cocktailurile vor fi la un alt nivel când sunt făcute cu echipamente profesionale.
În unele cazuri, s-ar putea să nu îți permiți să cumperi toate ustensilele necesare din prima. Este foarte important să colaborezi direct cu barmanul tău în acest sens. Cere-i acestuia să compună o listă cu echipamentele de care are cea mai mare nevoie. Cele care sunt secundare ca și importanța le vei cumpăra după aceea.
Având în vedere numărul foarte mare de baruri care există în marile orașe, concurența este una ridicată. Atunci când vrei să reziști pe piață și să ai vânzare, trebuie să oferi cele mai bune băuturi. După ce ai cumpărat ustensile și echipamente profesionale, vei avea nevoie și de oamenii care să le folosească.
În industria Horeca este extrem de greu să găsești angajați cu experiență și aceștia trebuie plătiți foarte bine. Având în vedere acest aspect, ai două posibilități din care să alegi. Prima variantă este să începi cu persoane mai puțin experimentate, pe care să le înveți și să devină pricepute. Vei avea mulți candidați, dar puțini dintre ei vor rămâne.
Cea de a doua este să oferi un salariu peste media pieței și să reușești să aduci angajați profesioniști. Această alegere este una riscantă, deoarece vei avea de scos mulți bani din buzunar, dar este și cea mai profitabilă. Vor exista diferențe vizibile între băuturile preparate de către un începător în comparație cu un profesionist.
Mergând mai departe, vrei ca barul tău să arate cât mai bine și clienții să aibă parte de un ambient plăcut. Un prim pas pe care îl poți face este să cumepri o vitrină bar de mari dimensiuni, cât mai elegantă. Clienții sunt foarte impresionați atunci când văd zeci de sticle de băuturi fine expuse într-o vitrină.
Desigur, trebuie să și umpli cu ceva acea vitrină. Este indicat să alegi produse cât mai de calitate. În același timp, nu fă greșeala de a expune băuturi pe care nu le comercializezi. S-ar putea să te afli în situația în care un client va cere acea băutură pentru că a văzut-o în vitrina frigorifică.
Nu în ultimul rând, totul trebuie să fie conectat cu un joc de lumini. O vitrină bar simplă din sticlă nu are foarte mult farmec. Cu toate acestea, dacă în interiorul acesteia montezi o lumină difuză, întreg aspectul estetic se va schimba. Lumina se va reflecta în sticlele de băutură și va crea o imagine unică.
Acestea fiind spuse, este mult mai ușor decât pare la prima vedere să construiești un bar deosebit. Există câteva aspecte esențiale cărora trebuie să le acorzi atenție. Pe primul loc trebuie să fie de fiecare dată barmanul și băuturile pe care acesta le prepară. În rest, tot ceea ce ține de design poate fi modificat foarte ușor.
În concluzie, eleganța unui bar nu este dată doar de către imaginea pe care o vezi când intri înăuntru. Este foarte important cum arată paharele, cum sunt așezate băuturile în acestea și cum sunt servite clienților. Recomandarea principală este să nu faci niciodată rabat când vine vorba despre calitatea serviciilor și a băuturilor pe care le oferi.