In realitate, acest fenomen este vechi de…430 de ani. In momentul in care pandemia cu coronavirus si-a facut aparitia la noi in tara, in urma cu aproape un an, guvernele din numeroase tari au aplicat masuri de distantare sociala pentru a reduce propagarea virusului. Chiar daca aceste reguli variaza de la o tara la alta, au tendinta sa se asemene per ansamblu, sau, cel putin, au un scop comun. Acum suntem deja obisnuiti sa pastram distanta sociala de doi metri fata de o persoana la supermarket si sa ramanem in case in perioada de izolare su carantina.
Pentru majoritatea din noi aceste reguli sunt destul de greu de acceptat deoarece nu ni se par naturale, obisnuite. Chiar daca noi nu am trait o astfel de situatie pana acum, reguli similare au fost impuse de catre un medic Italian in secolul 16.
Covid 19. Masurile de distantare sociala nu ne sunt familiare de la inceputul pandemiei cu Covid-19 precum si faptul de a ramane in casa, izolati. Ne-am obisnuit cu raul cum s-ar zice.
Secolul 16. In realitate, distantarea sociala a existat si in secolul 16, atunci cand un medic italian a pus in aplicare o serie de masuri surprinzator de similare pentru a tine sub control o epidemie cu ciuma.
Epidemia de ciuma din Alghero. Ciuma si-a facut aparitia in orasul Alghero din Sardinia in noiembrie 1582. Istoricii sunt de parere ca epidemia a fost adusa de catre un marinar sosit din Marsilia unde ciuma era deja raspandita.
O boala mortala. La cateva zile de la sosirea in Alghero, marinarul care a adus epidemia a decedat si o mare parte din populatie a fost condamnata la aceeasi soarta.
Estimarile cu privire la caracterul mortal al epidemiei care a afectat orasul Alghero variaza considerabil. Un istoric din secolul 18 a estimat ca numarul de decese cauzate de epidemia cu ciuma a ajuns la 6000 si numarul de supravietuitori este de doar 150.
In realitate, in ziua de azi se crede ca epidemia a afectat cel putin 60% din populatia orasului. Oricum ar fi, nivelul de mortalitate fiind extrem de ridicat, erau necesare carantina si distanta sociala precum si gropile comune.
In ciuda ravagiilor cauzate de aceasta epidemie, istoricii considera ca lucrurile ar fi putut fi si mai grave. Se crede ca epidemia a fost cat de cat tinuta sub control gratie masurilor introduse de catre medicul Quinto Tiberio Angelerio. Medicul a stiut imediat ce sa faca, ce masuri trebuie sa ia. A instalat un cordon sanitar in jurul orasului, impedicand comertul cu oamenii din afara si a impus distantarea sociala…