Avantajele fatadelor ventilate sunt extrem de impresionante. Proprietatile lor pozitive in ceea ce priveste izolatia, protectia impotriva intemperiilor, ventilatia (uscarea), varietatea materialelor, durabilitatea si designul vorbesc de la sine.
Tipurile de fatade ventilate sunt printre cele mai de succes sisteme de anvelopare astazi. Pe langa siguranta functionala, arhitectii apreciaza in mod deosebit posibilitatile de proiectare ale sistemului. Fatadele ventilate permit alegerea unei game mari de placari, ceea ce inseamna ca designul fatadei poate fi adaptat individual la caracteristicile unei cladiri.
Combinatiile de materiale pot fi, de asemenea, realizate cu usurinta prin utilizarea diferitelor materiale de acoperire. Fatada ventilata adauga o valoare suplimentara, in special in calitatile tehnice ale sistemului.
Datorita separarii constructive a protectiei termice si la intemperii, susceptibilitatea la deteriorare este semnificativ mai mica decat la alte sisteme de fatada. In plus, cerintele individuale, de exemplu, protectia impotriva incendiilor, zgomotului sau trasnetului poate fi implementata cu usurinta fara a afecta negativ designul.
Fatade ventilate – aspect
Pe langa siguranta functionala si tehnica ridicata, aspectele remarcabile de design ale fatadelor ventilate sunt deosebit de apreciate. Pot fi realizate dintr-o gama diversa de materiale si, prin urmare, placarea fatadei, poate fi adaptata individual caracterului dorit si limbajului arhitectural dorit.
Designul unei fatade ventilate este unul dintre cele mai interesante capitole din istoria constructiilor si produce intotdeauna solutii noi, uimitoare si creative. Este potrivita pentru toate tipurile de cladiri, utilizari si inaltimi, atat in constructii noi, cat si in renovare.
HPL, de exemplu, este unul dintre cele mai frecvent utilizate materiale de imbracaminte– si panouri compozite cu rasini armate cu fibre, panouri din fibrociment sau lemn, vata minerala presata, gresie ceramica si portelan, panouri compozite din aluminiu, panouri si caramizi din aluminiu.
Diferitele posibilitati de colorare si prelucrare ale acestor materiale individuale, detin singure nenumarate variante de design. In plus, sistemele de placi suport sunt disponibile pentru aplicatii individuale cu ipsos, sticla, piatra naturala, panouri fotovoltaice, ceramica sau metale.
Combinatiile de materiale – compozitia deliberata a diferitelor fatade ventilate – si un plan de grila cu un model de imbinare precis, precum si profilele de acoperire sau o fixare decorativa, vizibila a elementelor de placare, ofera un repertoriu de design variat.
Fatade ventilate – economie
In ciuda investitiei initiale mai mari, fatada ventilata s-a dovedit a fi o alternativa foarte sensibila si economica, datorita duratei mari de viata si a costurilor reduse de intretinere si reparatii. Multi investitori prefera acest sistem de fatada pentru proiectele de constructii reprezentative, a caror rentabilitate trebuie asigurata pe termen lung.
Un calcul exact si fiabil al costurilor este deja posibil in timpul proiectarii fatadei. Un avantaj decisiv al designului este instalarea independenta de vreme. In timpul fazei de utilizare, materialele izolatoare eficiente si substructurile inovatoare asigura cele mai mici valori U si astfel un consum redus de energie.
Fatadele ventilate sunt, de asemenea, considerate a fi sistemul cu cea mai scazuta susceptibilitate la deteriorare. Acestea protejeaza materialul cladirii in mod durabil pe durata existentei sale. Longevitatea rezulta in principal din posibilitatile energetice si avantajele fizice ale constructiei. Mai presus de toate, insa, de la separarea constructiva a izolatiei si a placajului (protectie impotriva intemperiilor) si a spatiului de ventilatie dintre ele.