In timpul sarcinii, o femeie trebuie sa isi supravegheze cu atentie alimentatia si aporturile. Unele saruri minerale sunt esentiale pentru sanatatea noastra si pentru cea a bebelusului care urmeaza sa vina pe lume.
Minerale si oligoelemente indispensabile in perioada sarcinii
La fel ca vitaminele, sarurile minerale si oligoelementele nu reprezinta nicio o sursa de energie, nici compusi ai tesuturilor noastre. Sunt niste substante non organice. Un numar mare din ele sunt indispensabile vietii si prezente in cantitati importante in corpul nostru (4-5% din greutatea sa totala). Intervine la diverse nivele: activitatea hormonala, producerea de energie, formarea scheletului, buna functionare a sistemului nervos si a muschilor. Insa, altele, ca si plumbul spre exemplu, sunt toxice. Se disting sarurile minerale de care corpul nostru are nevoie in cantitati ridicate, oligoelemente, pentru care granita dintre doza utila si doza toxica este uneori extrem de fina.
Calciul si fierul, doua minerale de supravegheat indeaproape in perioada sarcinii
Doua minerale sunt esentiale pentru sanatatea viitoarei mame dar si al bebelusului care urmeaza sa vina pe lume. Este vorba despre calciu si fier.
Calciul
Calciul participa nu doar la formarea scheletului fatului dar previne in egala masura si riscurile de hipertensiune arteriala. Se spune ca previne chiar si depresia post-natala. Acest mineral este conferit de catre alimentatie, exclusiv de lapte si de produsele lactate. Pentru a-ti asigura nevoile tale si ale copilului tau, se recomanda consumul a 3 produse lactatepe zi: lapte, iaurturi, branza alba, branza.
Fierul
Chiar daca nevoile de fier cresc in perioada sarcinii, in mod normal sunt acoperite de catre alimentatie. Insa atentie, o carenta de fier poate duce la o stare anemica si sa creasca riscul nasterii premature. Fierul se regaseste in carne si peste dar si in sangerete, de consumat cu moderatie. Pestele trebuie sa se regaseasca de minim doua ori pe saptamana in meniul femeii insarcinate ( nu uita de conserve – sardine, ton, macrou, hering – care sunt extrem de interesante pe plan nutritional si ieftine). Gandeste-te in egala masura si la legumele uscate (linte, fasole alba, mazare).
Nevoia de iod
Iodul joaca un rol esential pentru buna functionare a glandei tiroide si pentru dezvoltarea creierului copilului. Aceste nevoi cresc in perioada sarcinii, mai ales in al treilea trimestru de sarcina. Unde se poate regasi acest oligoelement? In crustaceele foarte bine gatite, pestii de mare (somon, ton, macrou, sardine), fie proaspeti, in conserva sau congelati, in lapte, produsele lactate si oua.