Antrenamentul de forta si cardio au ambele beneficii distincte. Unul va ajuta sa va conditionati muschii inimii, in timp ce celalalt este benefic pentru intarirea oaselor, cresterea volumului si pierderea in greutate. Este esential sa adaugati atat in sesiunea de antrenament, cat si pentru a imbunatati performanta generala. In general, este recomandat sa efectuati exercitii de antrenament cardio si de forta in diferite zile, astfel incat sa va puteti concentra bine asupra unei forme de antrenament. Iata trei motive valabile pentru a demonstra de ce efectuarea mai intai a exercitiilor de antrenament al fortei este intotdeauna o idee mai buna.
Cardio este un tip de exercitiu care creste ritmul cardiac si il mentine pe o perioada prelungita. Nevoia de oxigen a organismului creste, iar inima si plamanii trebuie sa lucreze mai mult pentru a continua. Un alt fapt despre cardio este ca este un exercitiu solicitant si va poate face usor sa va simtiti obosit in comparatie cu antrenamentul de forta. Asadar, dupa o sesiune de cardio, este posibil sa nu ai suficienta energie pentru a-ti termina rutina de antrenament de forta. Chiar daca te impingi mai tare, ar exista intotdeauna riscul de ranire si de incordare musculara.
Pentru a ridica greutati mai grele
Pentru a face progrese si a profita la maximum de orice rutina de antrenament, trebuie sa va provocati din cand in cand. La fel ca in cazul cardio puteti creste viteza sau distanta, iar in cazul antrenamentului de forta, puteti creste numarul de repetari si greutate. Cand combinati cele doua forme de antrenament si alegeti sa efectuati cardio mai intai, este posibil sa puteti ridica o greutate din cauza oboselii post-cardio. Munca de sprint de mare intensitate va epuiza toata energia stocata, care este, de asemenea, necesara pentru a ridica greutati grele. Va poate incetini cu usurinta progresul, chiar daca faceti miscare constanta.
Pentru a construi mai mult muschi
Daca obiectivul dvs. principal al exercitiului este sa va construiti muschii si sa va tonificati corpul, este mai bine sa va concentrati mai intai pe antrenamentul de forta. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele enzime responsabile de crearea reactiilor chimice in organism pentru construirea muschilor se presupune ca ar intra in conflict cu rezistenta si antrenamentul cardio. In cuvinte simple, efectuarea cardio mai intai ar reduce efectele enzimei responsabile de construirea muschiului.
Cine poate face cardio?
Pentru majoritatea oamenilor, ridicarea greutatii in primul rand este o afacere mai buna. Puteti inversa ordinea daca motivul dvs. este sa va imbunatatiti viteza sau va pregatiti pentru un maraton. Intr-un astfel de caz, puteti incepe mai intai cardio, urmat de o sesiune de antrenament de forta. In acest fel ai putea sa-ti pui maximum de putere pe sesiunea de cardio, care este prioritatea ta. De exemplu, daca obiectivul tau este sa alergi 5 kilometri la o anumita viteza, fa asta mai intai pentru ca, daca vei alerga dupa o sesiune de antrenament de forta, s-ar putea sa nu mai ai atata energie pentru a termina sarcina. Dar nu sari peste sesiunea de antrenament de forta. Chiar daca lucrati la viteza dvs., antrenamentul cu greutati este esential pentru a reduce riscul de ranire si pentru a va intari muschii.
Daca aveti un program strans, puteti efectua exercitii cardio si de antrenament de forta in aceeasi zi. Trebuie doar sa fii putin strategic in aceasta privinta. Primul antrenament de forta este intotdeauna mai bun decat cardio, dar puteti inversa ordinea in functie de obiectivul si nivelul de fitness.