Preeclampsie- simptomele la care trebuie sa fii atenta
Preeclampsia este o patologie a sarcinii care poate avea consecinte grave atat asupra sanatatii viitoarei mame, cat si asupra sanatatii bebelusului ei, dar de la care se cunosc foarte putine simptome. Iata care sunt semnele care ar trebui sa te alerteze.
Toate sarcinile au partea lor de neplaceri. Si daca majoritatea dintre ele sunt suficient de blande, altele pot avea consecinte grave daca nu sunt tratate. Este cazul preeclampsiei, patologie la care ar fi supuse riscului 5-10% dintre gravide – cel putin in tarile dezvoltate – si care apare in general la jumatatea trimestrului II de sarcina.
Ce este preeclampsia? Preeclampsia, cunoscuta si sub numele de toxemie gravidica, este de fapt cauzata de hipertensiunea gestationala. Tensiunea arteriala anormal de mare va avea un impact negativ asupra organelor gravidei, care vor avea dificultati in functionarea corecta. Si aceste disfunctii pot duce la ce e mai rau, cel putin daca preeclampsia nu este tratata suficient de repede. Pentru asta, gravida si cei din jur trebuie sa fie vigilenti si sa studiezecare ar putea fi semnele ingrijoratoare.
Simptome
Mai multe simptome indica faptul ca viitoarea mama sufera de preeclampsie:
- Crestere semnificativa in greutate: adesea destul de repede.
- Dureri de cap persistente: uneori pot fi severe.
- Durere: in piept si abdomenul superior.
- Greata: dar si varsaturi.
- Tulburari bruste de vedere
- Aparitia edemului: pe fata, glezne, maini sau alta parte a corpului
- Acufnele care apare si ele brusc.
Daca suferi de unul sau mai multe dintre aceste simptome, un singur lucru de facut: mergi la medic, ginecolog sau la camera de urgenta pentru a-ti verifica tensiunea arteriala, precum si eventuala prezenta a proteinelor in urina. Este intr-adevar o modalitate sigura de a verifica daca o femeie insarcinata are preeclampsie. De asemenea, este posibil sa se faca un test la inceputul sarcinii, care poate spune daca femeia insarcinata poate fi predispusa la preeclampsie.
Complicatii. Nedetectata, preeclampsia poate cauza probleme semnificative de sanatate atat mamei, cat si copilului.
- Desprinderea placentei
- Nastere prematura
- Probleme de coagulare
- Dificultati pentru placenta de a hrani corect copilul
- Probleme de crestere pentru fat
- Convulsii
- Hemoragie cerebrala
- Ficat care nu functioneaza corect.
Din aceasta lista, este usor de inteles ca aceste complicatii pot duce, in cele mai grave cazuri, la moartea mamei si/sau a copilului. Acesta este motivul pentru care este important sa mergi la un specialist daca apar simptome, astfel incat sa-ti poata oferi un tratament adecvat pentru a minimiza impactul hipertensiunii gestationale.
Care sunt femeile cele mai expuse riscului?
Chiar daca toate femeile insarcinate pot dezvolta aceasta patologie, unele sunt mai expuse riscului decat altele. De exemplu:
-Femeile care raman insarcinate foarte tinere sau tarziu (la varsta de 40 de ani si peste).
-Femei cu hipertensiune arteriala inainte de sarcina.
-Femeile cu diabet.
-Cele care asteapta gemeni sau mai multi copii.
-Femeile cu boli autoimune.
-Cele aflate in situatie de obezitate.