Colesterolul este un stereol, o grasime , produsa in ficat , folositoare in sintetizarea anumitor hormoni, in construirea membranelor celulare, si este transportata prin vasele de sange, iar in momentul in care nivelul de colesterol este ridicat , devine indispensabil aplicarea unui tratament colesterol.
Colesterolul este un component esential al plasmei glandelor mamare ,necesar pentru pastrarea permeabilitatii si fluiditatii membranelor.
Este foarte necersar in sintetizarea unor saruri produse de bila , in sintetizarea vitaminei D.
In concentratii ridicate, colesterolul ,mareste riscul apritiei bolilor de inima si din acest motiv trebuie tinut sub control cu un tratament colesterol sau alte remedii naturiste.
Cuvantul colesterol , din punct de vedere etimologic , provine din limba greaca si a fost descoperit de Francois Poulletier de la Salle , in anul 1769, insa identificarea chimica a fost facuta de Eugene Chevreul , in anul 1815 , care i-a si dat numele de colesterine.
Atat la barbati cat si la femei, colesterolul participa in sintetizarea hormonilor, testosteron si estrogen.
Aproape 80% din colesterolul aflat in organism este sintetizat in ficat , in timp ce restul provine din alimentatia noastra.
Principala sursa de colesterol din alimentatia noastra , provine din carne , peste, produse lactate. In ceea ce priveste produsele din carne , ficatul este cel mai bogat in colesterol , in timp ce alimentele de provenienta vegetala , se incadreaza la polul opus.
Dupa ce o masa a fost consumata , colesterolul este absorbit prin intestine si protejat intr-un invelis al unei proteine.
Aceasta asociatie colesterol-proteina , este cunoscuta sub numele de chylomicron si mai tarziu este depozitata in ficat.
Testarea colesterolului si reducerea acestuia
Asociata Americana de prevenire a bolilor de inima , recomanda o testarea a nivelului de colesterol din organism , al tuturor indivizilor , cu varsta de peste 20 de ani si aceasta testare sa se faca cu regularitate , o data la cinci ani.
Aceasta testare, determina nivelul total de colesterol din organism, LDL colesterol, HDL colesterol, nivelul trigliceridelor. In functie de nivelul acestora , aflat dupa testare , se poate vorbi despre aplicarea unui tratament colesterol sau nu.
Cauzele nivelului ridicat de colesterol , pot varia de la o persoana la alta si pot fi influentate din punct de vedere genetic si al stilului de viata .
O serie de pasi pot fi facuti , in scaderea nivelului de colesterol din organism , pentru a prevenii riscul aparitiei bolilor de inima , atacurilor ,instalarii arterosclerozei, cat si a altor boli. Acesti pasi sunt:schimbarea dietei alimentarea, practicarea exercitiilor fizice , in mod regulat , urmarea unui tratament colesterol,medicamentos, indicat de doctorul de specialitate.