Oamenii de știință au inventat un produs care poate stimula regenerarea smalțul dinților, ceea ce înseamnă că am putea în sfârșit o modalitate sa schimbăm regula jocului în tratarea cariile dentare. În 2018, cercetătorii de la Universitatea din Washington au anunțat dezvoltarea unui tratament bazat pe peptide – lanțuri scurte de aminoacizi, conectate prin legături peptidice, care nu sunt suficient de lungi pentru a fi considerate proteine complete. Când este aplicat pe leziuni dentare create artificial într-un cadru de laborator, produsul a remineralizat smalțul dentar, „vindecând” eficient leziunea.
Am discutat această soluție inovatoare cu dr. Sebastian Lupu, fondator Passionate Clinic, clinică dentară cu deschideri către inovație și soluții futuriste și focusată pe cultivarea unor relații înrădăcinate în pasiune pentru stomatologie și atitudine morală față de pacienți.
„Remineralizarea ghidată de peptide este, intr-adevar, o alternativă sănătoasă.
Smalțul dentar este produs de un tip de celulă numit ameloblast; acestea secretă proteinele care formează smalțul în timp ce dintele se află încă în gingie. Din păcate, odată ce procesul de formare a smalțului dentar este complet și dintele a apărut, ameloblastele noastre mor. Dar noi pierdem smalțul de-a lungul vieții pentru ca bacteriile metabolizează zahărul și alți carbohidrați fermentabili în mediul oral, iar acidul, ca produs secundar, demineralizează smalțul dentar”, ne explica dr. Sebastian Lupu, stomatolog Iasi.
Într-o mică măsură, dinții noștri pot fi remineralizați cu ajutorul salivei, pastei de dinți cu fluor și aditivilor din apa de băut. Dar odată ce există o carie vizibilă pe dinte, aceasta trebuie tratată de un stomatolog – ceea ce înseamnă, de obicei, găurire și umplere a găurii cu o plombă dentară.
Pentru a-și dezvolta noul tratament, echipa de cercetători a apelat la una dintre proteinele produse de ameloblaste. Denumite amelogenine, aceste proteine joacă un rol cheie în reglarea formării smalțului dentar. Echipa a proiectat peptide pe baza acestei proteine și a creat un tratament cu peptida ca ingredient activ. L-au aplicat pe leziunile dentare și au descoperit că a ajutat la formarea unui nou strat mineralizat în zonele demineralizate, integrat cu smalțul de dedesubt.
De asemenea, au tratat leziuni similare cu fluor, dar numai tratamentul cu peptide a dus la remineralizarea unui strat relativ gros – asemănător cu structura smalțului sănătos.
Deși pentru cariile profunde care ajung la stratul de dentină de sub smalț, ar fi probabil necesară o obturație, cercetătorii cred că produsul lor ar putea fi vândut ca parte a unei rutine preventive zilnice de îngrijire a dinților, sub formă de pastă de dinți sau gel, pentru a ajuta la minimizarea vizitelor la dentist pentru carii mai puțin adânci
Un astfel de tratament are toate șansele de a fi introdus în uz. Să nu uităm că introducerea microscopului operator în practică a revoluţionat endodontia. Tratamentul bazat până nu de mult doar pe simţul tactil a putut fi realizat sub control vizual direct. Manopere de fineţe, imposibil de realizat în trecut (de exemplu identificarea canalelor suplimentare, refacerea tratamentelor de canal incorecte, identificarea perforatiilor radiculare și sigilarea acestora, extragerea instrumentelor fracturate în canal, detectarea fracturilor radiculare), pot fi efectuate cu precizie, crescand considerabil calitatea tratamentelor. Toate aceste inovații, acum considerate standard, au fost, ca și regenerarea cu peptide, o noutate la un moment dat. Cred în puterea inovației și abia aștept zilele cand oamenii vor căuta mai puțin pe net preț implant dentar și mai mult ”inovație implant dentar iasi” – dr. Sebastian Lupu, stomatolog, fondator Passionate Clinic.