După câteva luni în care ai primit facturi deosebit de ridicate la energie (iar lucrurile o să agraveze, după cum ai auzit probabil din cauza scumpirilor la curent/gaz), ești în sfârșit gata să îmbunătățești izolația rezistentă la intemperii, din pod sau de la mansardă. Ai făcut un pic de cercetare și ți-ai restrâns alegerile între vată minerală (de sticlă sau bazaltică) și izolația de celuloză (ori fibră de lemn). Care este alegerea mai bună?
Poți mereu să ții cont de factori precum prețul, valoarea R și cât de adecvată este izolarea, realizată de tine ori de o firmă competentă. Însă dincolo de datele tehnice, iată câteva aspecte practice, de care te vei lovi fără îndoială:
Care este cel mai bun mod de a lua decizia corectă? Prin teste şi comparaţii!
Temperatura din interior, criteriul suprem de urmărit
Urmărește experimentele care pun față în față aceste materiale. De exemplu, un test video arată clar diferențele – evaluarea practică arată cum, cu doar 20 de cm de izolaţie, aceste tipuri de izolaţie se comportă diferit. Dacă aerul are 30 de grade, la nivelul acoperişului se pot înregistra 70-80 de grade Celsius, în funcţie de material şi culoare.
Este bine de știut că transferul termic care se face prin izolaţie ne conferă o anumite temperatură în spațiul de la mansardă. Astfel, rezultatele au aratat că:
- Vata bazaltică de 20 de centimetri dă o temperatură de 29 de grade Celsius, în mansardă.
- Vata minerală cauzează o temperatură de 31 de grade.
- Celuloza atinge cea mai bună valoare – doar 25 de grade.
De unde apar aceste diferenţe mari, de chiar 6 grade Celsius?
Să înţelegem avantajele fibrelor de celuloză:
- Modul de aplicare eficient
Celuloza Steico de la IzolatiiNaturale.ro este suflată sau pulverizată; astfel toate golurile sunt umplute, nu rămân scurgeri de aer, stratul de izolare este compact şi nu rămân punţi termice.
- Fără tasare
Dacă la vata minerală ori bazaltică apare inevitabil tasarea (după 2-3 ani), la celuloză acest risc este complet inexistent. Garantat!
- Pierderi zero
0% – acestea sunt pierderile de montaj, la celuloză… comparativ cu 10% la vată!
- Timp câștigat, cost mai bun pentru manoperă
Durata acestui procedeu de suflare/pompare de celuloză este de doar câteva ore! Fără mizerie, fără resturi, fără emisii periculoase în timpul montajului ori după.
Dar cum rămâne cu incendiile, dăunătorii sau alți factori?
Când vorbim de rezistenţă la foc, izolaţie fonică şi substanţele prietenoase cu oamenii şi mediul, celuloza iese din nou învingătoare! Și pentru acestea, canalul Case Călduroase (pe YouTube) îți prezintă teste video.
Uită de grija căldurii insuportabile din casă, din timpul verii şi uită de gerul iernii, de gălăgia de la mansardă, de facturile mari la întreţinere! Cere o ofertă pentru izolația cu celuloză chiar acum!
Nu uita! Alegerea și instalarea tipului potrivit de izolație este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a construi o casă confortabilă și durabilă.